Az elmúlt években a belvárosban, elsősorban a Nagykörúton belül gombamód megszaporodott azoknak a lakásoknak a száma, ahol a lakástulajdonos lakáshotelt működtet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendszerint külföldi vendég rövidebb időre, egy-két éjszakára veszi igénybe a lakást.

A lakáshotel tulajdonosainak elmondása alapján kétségtelen, hogy ez jó üzlet. Ezért nem ritka, hogy  70-80 lakásos társasházban 5-10 vagy még több lakás lakáshotelként működik.

Az üzleti modellből adódik a gyakori vendégcsere, a jövés-menéssel járó zajhatás. Az átjáróház effektus jogosan háborítja fel a Társasház állandó lakóit.
Tapasztalataink alapján abban a társasházban, ahol lakáshoteleket működtetnek, szemetesebb a lépcsőház, a bejárati kaput, a liftet gyakrabban kell javítani, több rendkívüli takarítást kell kérni az épület takarítójától.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az elmúlt időszak lakásár növekedésének nagy részét főleg azok a befektetők „generálták”, akik sorra vásárolták fel a belvárosi ingatlanokat későbbi lakáshotel üzemeltetésének szándékával. Ez a piac szabályai szerint áremelkedést, lakásérték növekedést eredményezett.

Mit tehet abban az esetben a lakóközösség, ha Társasházukban elviselhetetlenné válik az élet a lakáshotelek miatt?

Jelen pillanatban pontosabb törvényi szabályozás hiánya miatt nem sokat. Egyes Társasházban volt olyan kísérlet, miszerint a lakóközösség a Társasházakról szóló 2003. évi CXXXIIII. törvény (Tht.) 17. § (1) bekezdés a) pontja alapján az SzMSz-t módosítva

Kategóriák: jótanácsok